O portalu    Avtorji    Kontakt


 

E-zdravje: Osem od desetih držav razvija sisteme e-zdravja

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 13. 06. 2011 | Avtor:

Sistemi e-zdravja so v porastu ugotavlja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in pojasnuje, da osem od desetih držav razvija platforme in storitve, ki posameznikom omogočajo bolj enostavno in hitrejše dostopanje do informacij in storitev zdravstvenega značaja.

“Večina držav razvija sisteme in vedno večje število teh sistemom temelji na mobilnih telefonih,” pojasnjuje rezultate raziskave vodja Misha Kay, ki še dodaja “da so ravno mobilni telefoni najbolj primerni za razvoj zdravstvenih storitev, saj so vedno pri roki.”

V prvi vrsti po razvoju aplikacij in platform so ZDA, Evropska unija in Azija, vseeno pa tudi afriške države ne zaostajajo za njimi. Večina projektov se ukvarja s sistemi prve pomoči na mobilnih telefonih oziroma obveščanju reševalcev, pogosti pa so tudi projekti mobilne konzultacije med zdravniki.

Ameriška neprofitna raziskovalna organizacija Pew pa je medtem objavila rezultate raziskave o zdravstvenih informacijah na spletu in potrdila, da so zdravniki, medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci še naprej najpomembnejši vir podatkov, vendar se je močno okrepil tudi vpliv spletnih skupnosti.

Raziskovalci so ugotovili, da uporabnikov interneta ne zanimajo le strokovni nasveti, temveč zelo radi prebirajo nasvete ljudi, ki so že preživeli podobno bolezen ali se srečujejo s podobnimi simptomi. Spletni forumi in družabna omrežja so namreč zelo spremenila odnos do objavljanja zdravstvenih informacij, saj bolezenske tegobe niso več stigmatizirane, ampak je postalo objavljanje diagnoz, poteka zdravljenja in osebnih občutij za številne bolnike čisto sprejemljivo. Prav tako so bolniki precej bolj aktivni, kar zadeva diagnozo, saj želi vse več ljudi samih ugotoviti, kaj jih teži.

Avtorica raziskave Susannah Fox poudarja, da velika potreba po »neuradnih« zdravstvenih informacijah pomeni tako nevarnosti kot nove priložnosti za razvoj medicine. Zavajajoče informacije lahko povzročijo veliko škode, naj jih prispevajo dobronamerni (nevedni) laiki ali oglaševalci zdravil. Hkrati lahko močno zanimanje bolnikov in nekateri zanimivi poskusi raziskovalcev pomagajo razviti nove oblike sodelovalne »wikimedicine«, izboljšati diagnostiko ter pomagati pri ozaveščanju in preventivnem delovanju. A le, če bodo znali zdravniki in drugi oblikovalci zdravstvene politike resno premisliti o prihodnji vlogi interneta v zdravstvu.

Vir: AFP, Delo


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt