O portalu    Avtorji    Kontakt


 

V Sloveniji začela delovati spletna zbirka Supervizor

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 5. 09. 2011 | Avtor:

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v sredini avgusta na spletu objavila aplikacijo Supervizor, ki bo vsem zainteresiranim obelodanila poslovanje javnih inštitucij na državni in lokalni ravni z zasebnimi podjetji.

KPK je že ob izdaji zadnjega letnega poročila maja letos pokazala, da nekatera podjetja v času ene vlade pri poslovanju z državo dobro služijo, po zamenjavi oblasti pa ostanejo brez posla. V aplikaciji javnost lahko z malo raziskovalne žilice zdaj ta podjetja tudi identificira. Obiskovalec spletne strani bo tako lahko izbral poljubno javno institucijo na eni in poljubno podjetje na drugi strani ter si ogledal denarni tok med njima od 1. januarja 2003 dalje.

Dr. Liljana Selinšek, namestnica predsednika Komisija za preprečevanje korupcije, je povedala, da veliko prijav, ki jih prejme KPK, opozarja na nepravilnosti pri javnem naročanju. Javno naročanje je tako zelo občutljivo za korupcijo, zato bi moralo biti bolj pregledno, preprosto in odporno na zunanje vplive.

Selinškova poudarja, da nenavadna dinamika poslovanja nekega podjetja z državo ali lokalno skupnostjo še ne pomeni avtomatično, da je v ozadju poslovanja korupcija ali kakšna druga nepravilnost. Je pa nenavadno poslovanje med posamezno institucijo javnega sektorja in nekim podjetjem predvsem v kombinaciji z drugimi podatki lahko indic za nepravilnosti, ki terjajo podrobnejšo preiskavo.

Selinškova upa, da bo aplikacija povečala transparentnost in s tem delovala preventivno. Védenje tako proračunskih uporabnikov kot tudi podjetij, da so njihovi posli pod drobnogledom javnosti, bi namreč moralo tiste, ki razmišljajo o pridobivanju poslov z nedovoljenimi metodami, odvrniti od nečednosti.

Vir: Delo


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt