O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Zambija: Volivci s spletno komunikacijo nadzirajo regularnost volitev

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 26. 09. 2011 | Avtor:

Državljani afriške države Zambija so s pomočjo spletnih orodji prejšnji teden nadzirali državne parlamentarne in predsedniške volitve, ki zaradi majhnih razlik med kandidati obljubljajo napeti razplet. Prvič so podoben nadzor uporabili leta 2008 v Keniji, kjer so nadzirali povolilno nasilje.

Kratka SMS sporočila, Twitter in Facebook ter elektronska pošta so bila orodja, s katerimi so volivci komisiji in ostalim sporočali doumnevne nepravilnosti na voliščih ter tako volitve prvič v zgodovini države preselili tudi na splet. Volivci so sporočali zamude pri odprtju volišč, nasilje na določenih voliščih in druge nepravilnosti.

Bantu Watch, spletno mesto nevladne organizacije, kjer so se poročila zbirala in od koder so lahko tudi opazovalci volitev dobili določene informacije o razvoju dogodkov na terenu, se zgleduje po kenijskem spletišču Ushahidi, ki ponuja brezplačno programsko opremo za “crowdsourcing” in je bila že večkrat uporabljena predvsem v Afriki ter med potresom na Haitiju.

Volitve so sicer spremljali tudi uradni opazovalci iz Afriške in Evropske unije, a jim volivci večinoma niso zaupali ter so se raje zanašali na poročila svojih sonarodnjakov. “Opazovalci so tukaj samo na počitnicah,” je bil kritičen neznani volivec.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt