O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bo Evropa dobila listino pravic na spletu?

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 3. 10. 2011 | Avtor:

Evropski svet načrtuje posebno listino pravic na spletu, ki bo potrošnikom zagotavljala pravice v dobi vedno večjih vladnih posegov v odprtost spletnega prostora. Listina bo pomenila posodobitev več kot trideset let stare zakonodaje, ki se ukvarja z zaščito podatkov.

Začetek snovanja listine je odziv na vedno večje pritožbe aktivistov po celem svetu, ki opozarjajo na grobe kršitve njihovih komunikacijskih pravic s strani vlad in vladnih služb. “Uporabnikom bi radi dali osnovo, ki jo bodo lahko uporabljali kot pravno podlago za pritožbe glede kršenja svojih pravic,” je začetek snovanja komentirala Maud de Boer-Buquicchio, namestnica generalnega sekretarja Evropskega sveta.

Cilj listine je omogočiti čimbolj odprt dostop in uporabo spletnih storitev, saj je splet postal eno od osnovnih komunikacijskih in tržnih orodji. “Treba je paziti, da pri spletnih komunikacijah ne bo regulacija presegla namen spleta, ki je bil zasnovan kot odprt in svoboden prostor,” je dodala de Boer-Buquicchiova.

Osnutek listine bo nastal kot plod sodelovanja zasebnega in javnega sektorja ter vlad članic Evropske unije. “Eden glavnih razlogov, zaradi katerega bi moralo članice sodelovanje zanimati, je jasno izrekanje za transparenco delovanja in podpiranje odprtega vladanja,” je prepričana de Boer-Buquicchiova, ki je še poudarila, da bo listina pomenila revizijo več kot trideset let stare zakonodaje, ki ureja varovanje podatkov.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt