O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Peking: Mikroblogi so pod strogim vladnim nadzorom

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 19. 12. 2011 | Avtor:

Pekinške mestne oblasti so napovedale poostren nadzor nad priljubljenimi mikroblogi, ki jih v glavnem mestu uporablja na deset milijonov uporabnikov. Zaradi velikega števila anonimnežev in uporabnikov z vzdevki bo od sedaj naprej obvezna raba pravega imena in priimka.

Oblasti se soočajo s težavami pri nadzoru več deset milijonov kratkih sporočil, ki jih uporabniki dnevno objavljajo na mikroblogih in ki vsebujejo mnenja o perečih temah, kot so človekove pravice in napake političnih voditeljev. Sedaj so oblasti izdale odlok, s katerim so uvedle obvezno identifikacijo uporabnikov s pravim imenom in priimkom.

“Identifikacija bo pomagala pri razvoju mikroblogov, hkrati pa pomagala izboljšati prepoznavnost posameznih uporabnikov,” so pojasnili predstavniki Pekinške pisarne za informacijsko tehnologijo. O podobnem ukrepu že razmišljajo tudi v Šanghaju in Guangzho.

Wang Junxiu, spletni analitik, je pojasnil, da bodo imele oblasti izredno težko delo pri uveljavljanju in sankcioniranju nespoštovanja take politike. “Ne morem si predstavljati, kako bodo to uveljavili, hkrati pa bodo vseeno poskušali povečati pritisk nadzora na uporabnike,” je izjavil.

Uporabniki so spremembe sprejeli z glasnim nasprotovanjem.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt