O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Švedska je priznala cerkev deljenja datotek

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 16. 01. 2012 | Avtor:

“Cerkev kopimisma” je registrirala skupina 3000 švedskih ljubiteljev medmrežnega povezovanja in deljenja datotek. Skupina 3000 švedskih deliteljev datotek je uspešno registrirala svojo organizacijo, poimenovano Cerkev kopimisma (beseda izhaja iz “kopimi”, kot se izgovarja angleško besedno zvezo “copy me”; v prevodu kopiraj me).

Organizacija si je za uradno priznanje svojih prepričanj v deljenje datotek (“file sharing”) in razmnoževanje vsebin prizadevala od leta 2010, po več neuspelih prijavah pa so jih kot uradno versko skupnost priznali malo pred božičem, a sta ustanovitelja Isak Gerson in Gustav Nipe pismo z odločitvijo odprla šele po novem letu.

V organizaciji verjamejo, da sta komunikacija in deljenje/kopiranje vsebin svéta in morata biti zato spoštovana. Zavračajo pa nadzorovanje in prisluškovanje ljudem. Glede ritualov in molitev sta povedala: “Naš glavni ritual je kopiranje in povezovanje z drugimi, da bi z njimi delili informacije.” Priznanje pa jim bo, po besedah Gersona, pomagalo okrepit njihovo identiteto.

Nov verski status sicer ne legalizira piratstva oziroma nelegalnega prenašanja in kopiranja vsebin, a ustanovitelji vseeno upajo, da bodo pristojni na Švedskem njihova “prepričanja” v prihodnosti upoštevali pri zakonodaji. Njihov naslednji korak pa je, kot je še povedal Gerson, določiti in vzpostaviti verske prakse.

Vir: Delo


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt