O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Zdravniške kartoteke na spletu do leta 2015

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 23. 01. 2012 | Avtor:

Britansko ministrstvo za zdravje razvija načrt in izvedbo spletnega dostopa do elektronskih zdravstvenih kartotek, ki naj bi zaživel do leta 2015. Kritiki že opozarjajo na možnosti zlorab, zagovorniki e-zdravja pa izpostavljajo predvsem prednosti.

V načrtu je predvideno izobraževanje oseba, sistem za varovanje in upravljanje s podatki ter možnost naročanja receptov in ogleda zdravniških izvidov. Sistem bo v prvi fazi vključeval tudi testno občinstvo, ki bo pomagalo pri odpravljanju napak pred dokončno uvedbo leta 2015.

Analitiki že opozarjajo, da je pomembno predvsem izobraževanje uporabnikov, ki “se morajo zavedati pravic in dolžnosti, hkrati pa tudi funkcij sistema, da ga bodo lahko tako plodno uporabljali.”

Vlada bo še letos naročila analizo varnostnih politik, ki so trenutno v uporabi, saj bo skušala zagotoviti ravnovesje med varovanjem osebnih podatkov in izboljšanju zdravstvene oskrbe z izmenjavo informacij med relevantnimi inštitucijami.

Steve Field, predsednik združenja The Future Forum, ki je sestavljen iz 57 strokovnjakov na področju zdravstva, ki je izvedlo študijo uvedbe, je opozoril, da se morajo tudi zdravstvene storitve pripraviti na digitalno dobo in da ne smejo ostati “v temnem veku.” Field še dodaja, “da je nujna informiranost uporabnikov, ki morajo imeti popoln nadzor nad svojimi podatki.”

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt