O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kanada: Zaradi Twitterja so spremenili volilno zakonodajo

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 30. 01. 2012 | Avtor:

Kanadska vlada bo posodobila volilno zakonodajo, da bo le-ta odražala dejstvo, da živimo v komunikacijsko zelo hitrem obdobju. Posodobitev prihaja zaradi zadnjih volitev, kjer je največ “težav” zakonodajalcem povzročal Twitter in sporočanje rezultatov, preden so se po državi zaprla volišča.

Kanadska volilna zakonodaja je za volilni dan predpisovala volilni molk, dokler se volitve ne zaključijo na obeh obalah te velike države. Ker je med zaprtjem volišč na vzhodu in zahodu skoraj pet ur razlike zaradi časovnih pasov, so volilci na zahodni obali že vedeli izide volitev, medtem ko so na vzhodni obali še glasovali. Težavo so predstavljale spletne tehnologije, s pomočjo katerih so lahko “zahodni” volilci rezultate javili na vzhod države, oblasti pa so ugotovile, da tega ne morejo preprečiti.

Zato se je Harperjeva administracija odločila, da bo zakon o volilnem molku posodobila in se znebila “zastarelega zakona, ki ga ni mogoče več izvajati,” volilcem pa sporočila, “da lahko rezultate volitev komunicirajo brez strahu pred finančno kaznijo.” Predvidena višina kazni je bila do dvajset tisoč evrov.

“Twitter je živahen in aktiven medij in nerealno je pričakovati, da bi ga lahko prepovedali,” je ocenil Michael Geist, predsednik katedre za splet na univerzi v Ottawi, “hkrati pa bi prepoved medija nasprotovala naši filozofiji ščitenja in zagovarjanja svobode izražanja.”


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt