O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Sodišče EU: Družabna omrežja ne smejo biti odgovorna za uporabniško vsebino

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 20. 02. 2012 | Avtor:

Evropsko sodišče je v primeru SABAM proti Netlogu odločilo, da upravitelji družabnih mrež ne smejo biti odgovorni za vsebino, ki jo uporabniki objavljajo na le-teh. SABAM je namreč od Netloga zahteval odškodnino za svoja avtorska dela, ki so jih uporabniki objavljali na Netlogu. SABAM (nizozemska različica slovenskega društva SAZAS) je tako ostala brez odškodnine, Netlogu pa tudi ne bo potrebno nadzirati prometa, ki se pretaka čez njihovo omrežje. “Nadziranje prometa je kršitev evropske direktive in tega ne bomo izvajali,” so zapisali v protestu. Zadeva je končala na evropskem sodišču, kjer so zakonodajalce spraševali, ali “evropsko pravo dovoljuje diskriminiranje vseh uporabnikov določenega omrežja samo zato, da bi ulovili tiste, ki pravila dejansko kršijo.”

Sodišče je opozorilo na uravnoteženost ukrepov, ki morajo loviti ravnotežje med zasebnostjo uporabnikov in avtorskimi pravicami, nadziranje prometa pa bi po mnenju sodišča tehtnico preveč nagnilo v prid lastnikom avtorskih pravic. Zato je zavnilo predlog organizacije SABAM, ki je hotelo od upraviteljev Netlog omrežja zahtevati nadzor prometa in nalaganje programske opreme, s pomočjo katere bi nadzirali vedenje svojih uporabnikov.

Odločitev sodišča je zanimivo primerjati z vsebino sporazuma ACTA, ki od ponudnikov dostopa do spleta zahteva nekaj podobnega (nadzor prometa in hranjenje podatkov).

Vir: Web Pro News


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt