O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Komisija EU: Googlova nova politika zasebnosti krši evropsko zakonodajo

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 5. 03. 2012 | Avtor:

Začela je veljati Googlova nova politika o zasebnosti, ki združuje osebne podatke prijavljenih uporabnikov z Googlovim računom prek vseh storitev (Gmail, Google, YouTube, Calendar …). Napovedali so jo že januarja in že tedaj je dvignila veliko prahu, saj ima Google ogromno bazo podatkov o svojih uporabnikih.

Konsolidacija prek vseh storitev jo bo še povečala in povečala njeno uporabnost vrednost, kar marsikomu ni všeč. Tako imajo resne pomisleke tudi evropski in ameriški varuhi zasebnosti. V ZDA je tožbo zoper Google zaradi nove politike vložil EPIC, saj naj bi kršili določila poravnave z Zvezno komisijo za trgovino v primeru Buzz, medtem ko so v Evropi glasovi proti močnejši in prihajajo tudi iz vrst politikov.

Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL) se je oglasil prvi, uradno mnenje pa je izrazila še evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding. Googlu v CNIL-u očitajo, da z novo politiko krši evropsko direktivo 95/46/EC, ki se nanaša na varovanje osebnih podatkov. Kot trdijo, Google onemogoča jasno videti, za katere namene se bodo zbirali kateri podatki, kar je po Direktivi dolžan razkriti. Ker ima Google prevladujoč delež marsikod, npr. pri iskanju, z Androidom, Google Analytics za spletne strani, obstoji resna nevarnost prevelike koncentracije podatkov z nezadostno zaščito. CNIL je zato že začel uradno vseevropsko preiskavo Googlovega obnašanja in izrazil zaskrbljenost nad nepripravljenostjo, da bi novo politiko nekoliko odmaknili v prihodnost. Googlu so tudi pisno predstavili vse pomisleke.

Redingova pa je dejala, da nova politika krši evropsko zakonodajo. Pri implementaciji se niso posvetovali z javnostjo, ne deluje v skladu z načelom preglednosti in omogoča deljenje podatkov s tretjimi osebami, ne da bi uporabniki imeli možnost odjave (opt-out). Nova evropska uredba o varovanju osebnih podatkov, katere osnutek je bil predstavljen 25. januarja, pa je v celoti v nasprotju z Googlovo politiko (slednji je torej izbral zelo slab čas). Ta je precej strožja od stare in prinaša drakonske kazni v višini dveh odstotkov letnega prometa za kršitelje.

Določa pa, da bo moral vsakdo, ki bo želel pridobiti in obdelovati podatke evropskih državljanov (ne glede na sedež in lokacijo) pridobiti eksplicitno dovoljenje uporabnikov, da se strinjajo z zbiranjem podatkov in nadalje z njihovo preprodajo. Google očitke zavrača in je novosti splavil po načrtih. Ponovno poudarjajo, da so v resnici poenostavili upravljanje podatkov, saj jih sedaj določa ena politika in ne več 60 različnih dokumentov. EU s tem niso prepričali.

Vir: Slo-tech


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt