O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Šolske i-volitve spodletele: Zmagal je junak serije Futurama

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 5. 03. 2012 | Avtor:

Eden glavnih razlogov za vpeljavo spletnega glasovanja je tudi nižanje stroškov organizacije in izvedbe volilnega procesa. Vseeno strokovnjaki za spletno varnost že dlje časa opozarjajo, da to ni pravi pristop, sedaj pa so dobili še praktični dokaz.

Volilna komisija je napovedala spletne volitve za šolski odbor ameriške zvezne države Washington DC, pred uradnimi volitvami pa so odprli spletno glasovnico, s katero so hoteli omogočiti glasovanje tistim volilnim upravičencem, ki na dan volitev ne bodo zmogli poti na volišče.

Hkrati so pozvali strokovno javnost, naj poskusi vdreti v sistem za spletno glasovanje in s tem preveri vzdržljivost sistema, za katero se je izkazalo, da je skoraj neobstoječa.

Začelo se je že z geslom za dostop do administratorskega vmesnika, ki je bilo nastavljeno na besedo “admin”. Hkrati je vdiralcem uspelo pridobiti celoten seznam registriranih volilcev, ki so jih administratorji shranjevali v PDF datotekah, hkrati pa pobrisati vse veljavne glasovnice in namesto predlaganih kandidatov vpisati kandidata iz priljubljene televizijske serije Futurama.

Elektronskega glasovanja tako v pravih volitvah zaenkrat še ne bodo uporabili, po spodletelem testu pa so v sporočilu za javnost pojasnili, da morajo sistem še dodatno preveriti.

Vir: Yahoo News

 


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt