O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Pakistan postavlja svoj požarni zid po zgledu kitajskega

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 12. 03. 2012 | Avtor:

Pakistanske oblasti so objavile poziv za sodelovanje pri izgradnji računalniškega omrežja, s katerim bi lahko pakistanska vlada filtrirala spletne vsebine, ki jih ogledujejo pakistanski uporabniki in s pomočjo katerega bi lahko blokirali do petdeset milijonov spletnih mest.

Povabilo so že obsodili aktivisti in nekateri pakistanski ponudniki dostopa do spleta, razpisna dokumentacija pa od potencialnih interesentov zahteva, da morajo do letošnjega šestnajstega marca oddati svoje predloge, ki morajo vsebovati večino zahtevanih točk razpisa. Kritiki opozarjajo na najbolj sporne točke, med drugim tudi maksimum blokiranih spletišč in hitrost blokiranja, ter na optimistične analize pakistanskih oblasti, ki v razpisu ugotavljajo, da je spletni dostop v Pakistanu nereguliran in brez filtrov vsebine.

Kritiki so že opozorili na dejstvo, da je pakistanska vlada dosedaj zelo hitro in učinkovito omejevala dostop do spornih vsebin. Februarja letos je recimo omejila dostop do več kot deset tisoč spletnih mest, na katerih naj bi bila “obscena” vsebina, lansko leto so mobilni operaterji dobili seznam tisočih besed, ki jih uporabniki niso smeli pošiljati v kratkih sms sporočilih.

EFF (The Electronic Freedom Foundation) je poziv k izgradnji sistema že označila za “zelo spornega”, medtem ko je pakistanska aktivistična skupina Bytes for All potezo označila za “katastrofalno”. “Vladni poziv je zelo sporen in meče slabo luč na razvoj spletne svobode in spletne zasebnosti v Pakistanu,” so zapisali v sporočilu za javnost, kjer so še opozorili, “da poziv k izgradnji sistema sovpada s parlamentarnimi volitvami leta 2013, pred katerimi želijo oblasti čimbolj natančno nadzirati klimo v državi.”

Vir: The Register


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt