O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kitajska: V veljavo je stopila prepoved anonimnega tvitanja

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 19. 03. 2012 | Avtor:

Nad novo vladno regulacijo so zelo nezadovoljni aktivisti in povprečni uporabniki, ki jim vlada zapoveduje, da se morajo za uporabo najbolj priljubljenega kitajskega portala Weibo, registrirati s svojim polnim imenom in priimkom.

Uradna vladna razlaga za ostro regulacijo je preganjanje pornografije, vulgarnosti in nepreverjenih govoric, čeprav kritiki opozarjajo, da je glavni razlog predvsem poskus regulacije anonimnega objavljanja mnenj v državi, kjer je javno življenje pod nadzorom vladajoče Partije.

Wang Yong, eden od uporabnikov, ki je že napovedal, da bo zaradi registracije prenehal uporabljati portal Weibo. “Nočem, da je moja spletna komunikacija pod vladnim nadzorom, še posebej zato, ker hkrati niso jasno določili sankcij in razlogov za njih,” je poudaril Yong.

Čeprav je kitajski premier Wen Jiabao napovedal večje politične reforme in večjo odprtost družbe, le-te napovedi zaenkrat obstajajo samo na papirju, saj vladajoča komunistična partija ne kaže znakov popuščanja, še posebej, ko beseda nanese na spletno komunikacijo.

“Dejstvo je, da so kitajski uradni mediji zelo slabo opravili nalogo nadziranja politične elite in izpostavljanje napak v vladanju, zato se mora to dogajati s pomočjo drugih medijev,” opozarja He Weifang, profesor prava na univerzi v Pekingu, ki še ocenjuje, da ljudje ulico zamenjujejo za spletno klepetalnico. “Ko je mnenje izraženo na spletu, ni potrebe bo uličnih protestih,” meni Weifang.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt