O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Državni nadzor spletnih komunikacij posameznika postaja vsakdan

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 19. 03. 2012 | Avtor:

Nekatere ameriške srednje šole in fakultete ter vladne službe so začele pod obveznosti študija oziroma zaposlitve navajati tudi predajo gesel za dostop do spletnih storitev Facebook in Twitter pri posameznikih, ki iščejo zaposlitev oziroma se vpisujejo na tako izobraževalno ustanovo.

Posamezna podjetja in vladne agencije, ki so od zaposlenih posameznikov zahtevala dostop do osebnih profilov, so se sicer že znašla na sodišču, vendar pa kritiki opozarjajo, da jim trenutna zakonodaja tega ne preprečuje, kar pomeni, da se mora posameznik boriti za svoje pravice.

Kritiki med drugim opozarjajo na šole, ki preverjajo komunikacijo svojih študentov in spremljajo ter kaznujejo uporabo rasističnih in opolzkih izrazov ter o tem obveščajo tudi starše študentov, ki so pravila prekršili. Majhno število takih primerov kršenja ustave pa naj bi bil povezan s pogojevanjem vpisa v posamezno šolo in strinjanje s pogoji poslovanja ob vpisu oziroma zaposlitvi.

Analize kažejo, da nadziranje kanalov družabnih medijev, ne pripomore k zaposlovanju boljšega kadra. Gibanje ACLU je ugotovilo, da je od dobrih 2500 kandidatov, ki so opozorili na nadziranje svojih družabnih mrež, zaposlitev dobilo dobrih 93%, slabih 7% pa jih je bilo zavrnjenih zaradi vsebine svojih profilov.

Vir: Yahoo! news


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt