O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Slovenija napreduje na področju e-uprave

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Wednesday, 23. 08. 2006 | Avtor:

Slovenija se je po poročilu evropske unije v enem letu premaknila iz petnajstega na sedmo mesto med najbolj razvitimi evropskimi državami na področju e-uprave.

Od vseh držav je Sloveniji uspel največji skok. Na prvem mestu so naši severni sosedje Avstrijci, ki so uspeli od leta 2003 narediti največ na področju e-uprave, prav tako pa z vlado zelo dobro sodelujejo avstrijski državljani, saj jih kar 29% uporablja ponujene storitve (evropsko povprečje je 22%, za Slovenijo pa poročilo ne navaja podatka).

Avtorji poročila tudi opažajo velik razkorak med storitvami za podjetja in storitvami za državljana v prid prvih.

Med storitve za podjeta spadajo davki, registracije podjetji, carine in okoljevarstvena dovoljenja, medtem ko državljani lahko preko spleta poleg davkov, registracij avtomobila, zdravstvenih zadev in gradbenih dovoljenj, lahko uredijo tudi osebne dokumente ter dokumente, povezane s socialno varnostjo.

Celotno poročilo v angleščini najdete na RiS-ovi spletni strani.

(Vir: RiS)

Komentar E-demokracija.si: Zanimivo bi bilo videti odstotek uporabnikov v Sloveniji, saj smo na E-demokracija.si mnenja, da je ponudba nekaj čisto drugega kot povpraševanje. Glede na dejstvo, da je v mesecu dni od začetka možnosti podaljšanja vozniškega dovoljenja to storilo 152 voznikov, bi se bilo mogoče pametno vprašati, zakaj država ne nameni nekaj svojega denarja tudi izobraževanju ali pa vsaj preprostemu obveščanju državljanov o svojih novih spletnih storitvah. Menimo tudi, da bi bilo tako reklamiranje ponudbe veliko boljše kot pa kopičenje storitev, ki jih potem le redki uporabljajo predvsem zaradi tega, ker širša javnost z njimi ni seznanjena.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt