O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ACTA doživela nov poraz pred glasovanjem v Evropskem parlamentu

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 16. 04. 2012 | Avtor:

Po protestih uporabnikov in zamrznitvi ratifikacije v večih članicah Evropske unije je ACTA doživela nov poraz pred glasovanjem v Evropskem parlamentu, ki je načrtovano letos poleti. Proti ACTA sporazumu se je namreč sedaj izrekel še poročevalec, David Martin.

“ACTA odpira več vprašanj kot jih zapira,” je kolegom pravnikom v Evropskem parlamentu sporočil David Martin, ki je sodeloval v debati med predstavniki založniške industrije, nevladnimi organizacijami in drugimi združenji spletnih aktivistov.

“Čeprav sporazum rešuje nekatere težave glede uveljavljanja avtorske pravice v digitalni dobi, pa se na drugi strani poraja preveč dvomov glede kršenja človekovih pravic in spletnih svoboščin,” je bil oster Martin. Tudi Hannes Swoboda, vodja druge največje poslanske skupine v evropskem parlamentu, je že izjavil, da bo kolegom svetoval, naj sporazum zaradi prevelikega števila dvomov zavrnejo, ko bo le-ta prišel do glasovanja.

Evropski komisiji tako poslancev ni uspelo prepričati, naj glasovanje o sporazumu odložijo dokler Evropsko sodišče ne bo odločilo, ali je sporazum res nelegalen, kot trdijo strokovnjaki in nevladne organizacije iz celega sveta. Čeprav je podpis k sporazumu januarja letos dalo 22 od 27 članic Evropske unije ter ZDA in Japonska, pa sporazuma kasneje ni ratificirala niti ena članica.

Vir: AFP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt